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TO COUNTY ASSESSORS: 

EXEMPTION FOR AIRCRAFT OF HISTORICAL SIGNIFICANCE 

Qualifying aircraft of historical significance are exempted from property 
tax pursuant to Revenue and Taxation Code Section 220.5 (see letter to 
assessors 87/67 issued September 4, 1987). 

As enacted, Section 220.5 lacks precise standards and definitions. Therefore, 
terms in the section, such as "general transportation" and "display to 
the public," are subject to varying interpretatfon. Lacking precise statutory 
definition, assessors have the latitude to place any reasonable interpretatlon 
they deem appropriate to undefined terms contained in Section 220.5. 

In the Interest of ensuring equitable application of the exemption, uniform 
from county to county, assesssors have asked the board several interpretive 
questions. The questlons and proposed answers as illustrated below were 
discussed with the Assessors' Association Aircraft Subcommittee members, 
We believe the questions and answers reflect a reasonable interpretation 
of Section 220.5 which, 1f applied, ~ill~provide uniform and equalized 
administration of this exemption statewide. 

A. Available for Display to the Public 

QUESTION 1: What constitutes "avallable for display to the public"? 

ANSWER: "Available for display to the public" means actual display 
or documented willingness to display at either (a) an organlzed 
airshow, (b) a museum , or (c) a special designated area set 
aside for historical aircraft open to the public. 

To qualify as available for display to the public under any 
situation, other than (a), (b), or (c) above, an individual 
must document that an aircraft is displayed in such a manner 
that the general public is aware that public viewing is clearly 
invited, and there are reasonable accommodations to allow 
public viewing of the aircraft. 

To qualify as available for display under any situation also 
means that the general public must be made aware of, and 
there must be reasonable viewing hours. 
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QUESTION 2: 

ANSWER: 

QUESTION 3: 

ANSWER: 

QUESTION 4: 

ANSWER: 

QUESTION 5: 

ANSWER: 

QUESTION 6: 

ANSWER: 

QUESTION 7: 

ANSWER: 

May 12, 1988 

Does notifying the public that the aircraft will be available 
for display at the owner's home, by appointment only, qualify 
as "public display"7 

No, making the aircraft available by appointment only is 
not a clear invitation for viewing issued to the general 
public. Also, an owner's home site will lack reasonable 
accommodations for public viewing in most instances. 

Is an aircraft stored on private property, but visible from 
a state highway, on "public display"? 

No, the plane must be displayed in a place where reasonable, 
deliberate public viewing can be accommodated during reasonable 
viewing hours. 

Please explain the significance of the word "available" as 
used In the statute. 

As used in this statute, "available" means that if an aircraft 
was formally scheduled for display at a qualifying display 
site and the display was cancelled (rain out, etc.), the 
date would count as a day available for display. 

Must display be in California? 

No, there is no requirement that-the aircraft display site 
must be in California. 

Must the applicant list at least twelve future dates to qualify 
for the exemption under prospective treatment? 

No, for anticipated display in the initial qualifying year, 
the applicant need only certify that the aircraft will be 
made available for display at least 12 days in order to qualify 
for the exemption. The assessor can request additional 
information at a later date to verify compliance. If, at 
a later date. it fs determfned that the owner dfd not meet 
exemption qualifications, an escape can be issued. 

Can the same display dates be used to qualify an owner for 
more than one year? 

Only in one instance, which could occur in the first year 
an aircraft qualifies for the exemption, as illustrated in 
the following example: Display dates occurring after March 
1, 1987 (e.g., March-June 1987) could be used for the 1987 
lien date and again for the 1988 lien date. For 1988 and 
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following years the aircraft 
consideration as it will no 
available for display." 

would not qualify for prospective 
longer qualify as "first made 

B. Aircraft Use 

QUESTION 8: What constitutes "commercial purpose"? 

ANSWER: Conveyance of passengers'or goods for any business reason 
or use of the aircraft for any revenue-producing activity 
would constitute commercial purpose. 

QUESTION 9: If an aircraft is depreciated as business property, or expenses 
are written off as business expenses, is the aircraft being 
used for commercial purposes? 

ANSWER: 

9 
QUEST1 ON 

ANSWER: 

1 

Yes, owner recognition of business related aircraft use is 
factual documentation that the aircraft is used for commercial 
purposes. 

0: What constitutes use as "general transportation"? 

Transportation means conveyance of or travel from one place 
to another. Use of an aircraft for "general transportation" 
means noncommercial flight-of the aircraft from one place 
to another, unless flight of the aircraft is for the sole 
purpose of transferring the aircraft from one location to 
another rather than the occupant. 

QUESTION 11: Does recreation flying constitute general transportation? 

ANSWER: To constitute general transportaion there must be flight 
from one place to another. Recreation flying or maintenance 
related flying would not constitute general transportation 
if the flight originates and terminates at the same place 
with no intervening stop, or only a limited interim stop, 
at another place. 

C. Historical Aircraft Definition 

QUESTION 12: How much modification must take place before an a 
meets the "historical" definition under the fewer 
test? 

ircraft 
than five 

inal ANSWER: For purposes of the fewer than five rule, the plane's orig 

9 

make and model shall be the determining factors regardless 
of the amount of modification to a specific aircraft. 
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D. Proqram Administration 
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QUESTION 13: 

ANSWER: 

QUESTION 14: 

ANSWER: 

QUESTION 15: 

.:I : ) ANSWER: 

!)UESTION 16: 

ANSWER: 

Is the 35 dollar fee, charged and collected by the assessor 
upon the initial application for exemption of a specific 
aircraft, a one-time fee per county regardless of a later 
break in county situs? 

Yes, if an owner removes an aircraft from the taxing 
jurisdiction of a county and then returns the aircraft at 
a subsequent lien date, the fee is not required for a subsequent 
application filed for the same aircraft. 

Is the fee per application or per aircraft? 

A separate application and fee is required for each aircraft. 
If an individual owns multiple potentially qualifying aircraft, 
then separate applications are required for each of the 
aircraft, with a fee charged for each application. 

If an aircraft is moved to another county, and an exemption 
application is filed in the second county, should the second 
county charge the application fee? 

Yes, the application filed in the second county is the initial 
application in that county. 

How long does an aircraff'owner have to file for the exemption? 

At the present an applicant can file for exemption at any 
time within four years after the making of the aircraft 
assessment. Proposed legislation would set forth a filing 
period of shorter duration for future assessment years. 

Please contact the Business Property Technical Services Unit or the Exemption 
Unit at (916) 445-4982 if you have additional questions or comments regarding 
this exemption. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 
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